Karbonlu Çelikler
Karbon çelikleri; inşaat ve mekanik yapı, yeniden haddeleme, otomobil parçaları, mobilya, borular, tarım ekipmanları, ev aletleri ve hafif şekillendirmeli veya bükümlü parçalar dahil olmak üzere birçok uygulama alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Karbon çelikleri genelde üç kategoriye ayrılırlar: Düşük Karbonlu Çelikler, Orta Karbonlu Çelikler ve Yüksek Karbonlu Çelikler.
Düşük Karbonlu
Genellikle yumuşak çelik olarak adlandırılır. Düşük karbonlu çelikler %0,04-%0,3 arasında karbon içerir ve birçok alanda kullanılabilen “çok amaçlı” çeliklerdir. Kaynaklanması, kesilmesi ve şekillendirilmesi kolay olduğu için düşük karbonlu çelikler güç ve şekillendirme gerektiren işler için mükemmel bir seçimdir. Kırılganlığı düşük, sert ve dayanıklı olacak miktarda karbon içerirler.
Orta Karbonlu
Orta karbonlu çelikler %0,31-%0,6 arasında karbon içerir. Bu sayede kesmeye ve kaynağa daha dayanıklı, daha sert çeliklerdir. Bu tür çelikler, daha da sertleştirilebilmeleri veya saflaştırılabilmeleri için ısıl işlemden geçirilmeden, tavlanmadan veya soğuk olarak işlenmeden önce şekillendirilir.
Yüksek Karbonlu
%1,5’e kadar çıkabilen karbon oranının yanı sıra, eklenen alaşımlarla genellikle yüksek karbonlu çeliklerin sertliğini daha da artırmak amaçlanır. Bu kalitedeki çelikler genellikle “takım çeliği” olarak adlandırılır ve son derece sert ve kırılgandır. Isıl işlem yapılması daha da sert ve kırılgan hale getirir ancak bu çelikten yapılan aletler dayanıklı ve dayanıklıdır.